EN

Кръгла маса “Философия на толерантността”

кръгла маса по философия
13.05.2012 / 16:49

На 8 май се проведе кръгла маса на тема “Философия на толерантността” като част от дейностите от проект по секторна програма „Коменски” на тема “Толерантността – ключ към социалната интеграция на младите европейски граждани”

Участаваха ученици от 9 – 12 клас. Гост на кръглата маса бе г-жа Кристиана Станкова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование в РИО Сливен.

Предварително на участниците бяха предложени философски текстове за коментар и анализ от Платон до Еманюел Левинас подбрани от антологията “Философия на толерантността”. Ето и някои от въпросите, на които учениците търсеха отговори: С кои други понятия за човешките взаимоотношения се свързва или припокрива толерантността? Доколко толерантността се корени в самата човешка природа? Не е ли по- добре толерантността да се ограничи до етническата или религиозната търпимост?

Обсъжданията и коментарите породиха спорове около това разумът ли е този, който винаги трябва да ни води или всеобщото съгласие, че е по-добре да живеем в мир. Отговорът потърсихме и в Притчата за добрия самарянин, която изгледахме като анимация.

На финала перифразирахме Албер Камю: толерантният индивид и по-точно свободно избралият да бъде толерантен, т.е. личността, Азът в своята мощ да твори човешки отношения, би бил една по-красива гледка, стига да е надскочил безцветната толерантност.

Още снимки от новината

кръгла маса по философия
кръгла маса по философия
кръгла маса по философия
кръгла маса по философия
кръгла маса по философия
кръгла маса по философия

 

Маргарита Маркова
 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев