EN

ЗА ГРУПА „АПОЛОНИЯ” ОТ ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ” - ПЕТ ДНИ НА ПРИКЛЮЧЕНИЯ В КРЕПОСТТА „ТУИДА”

Младежки лагер
23.06.2017 / 20:21

През тази седмица бях с мои съученици от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” на лагер в средновековната крепост „Туида” над Сливен. Всеки ден с нас беше и някой от нашите учители. Още в началото получихме от организаторите шапки с лого на лагера. Идеята се оказа полезна, защото ни очакваше наистина горещо време. За всеки от петте дни бе изготвена специална програма и тъй като се събирахме групи от различни училища, всяка група получи различно име. На нас се падна името Аполония – така някога се е наричал днешният Созопол. Игрите започнаха веднага, а първата ни „домашна работа“ беше да представим своето име и неговата история. Както се полага в подобни случаи, спазихме и съответните ритуали - вдигнахме националния флаг, изслушахме химна на Република България и т.н..

Първата планирана дейност в нашата програма бе алпинизма. Пробвахме ходенето по лента - първо с придружител, а след това и сами. Научихме различни начини да завързваме и подсигуряваме въжето, за да избягваме всяка опасност в планината. Следваха атракциите на средновековните игри. Там ни очакваше мишеловът Драко, а заедно с него различни оръжия и дрехи, които ни представиха нагледно живота в крепостта. Премерихме сили едни с други в игри с хвърляне на въжета и дърпане на пръчка. Последната ни задача за деня беше рисуване върху керамика, а изработените произведения оставихме на организаторите за благотворителни цели.

На втория ден представихме имената и историята на всеки отбор и продължихме с извънредно полезното обучение в народни танци. Започнахме със загрявка и плавно преминахме към самото обучение. Научихме много популярни хора́, които досега не бяхме успели да усвоим. След народните танци започнаха волейболните игри, които ни позволиха да се запознаем с много връстници от лагера, да премерим сили с тях и да покажем уменията си в играта. Обиколката на крепостта ни накара да се върнем в миналото, когато тя е била не по-малко величествена. Завършихме деня с дискусия за трафика на хора.

През третия ден ни обучаваха как да оказваме първа долекарска помощ в критични ситуации и кои са първите грижи за пострадал човек. Голямата атракция на деня бе възможността да пояздим кон. Справихме се прилично - давахме команди на коня и се научихме да го управляваме.

В четвъртък започнахме с ориентиране в непозната местност, научихме се да боравим с карта и компас. И тук се справихме нелошо в състезанието - бяхме доволни, че открихме поставените по картата точки. Огнеборци ни представи своята професия, получихме възможността да влезем в пожарната кола и да разгледаме отблизо уредите за действие при пожари. Имаше дебат за агресията и противодействието й, влязохме в различни роли в един хипотетичен съдебен процес с извършено сериозно престъпление.

Последният ден премина под надслова „Не на дрогата“ и беше с гъвкава програма - лагерен огън, волейбол, шах, дама, скачане с чували, пускане на хвърчила, футболна среща, спортни танци.

В самия край на лагера всички отбори бяха наградени от Пепа Чиликова - заместник-кмет "Хуманитарни дейности". Закрихме лагера с ритуал по сваляне на знамето.

Ще запомня този лагер. Толкова много емоции са се събрали в мен, че дори не мога да опиша с думи това преживяване. Програмата беше толкова разнообразна, че дори за миг не усетихме скука. Въпреки жегите и невероятно изгарящото слънце, изживяхме невероятно приключение. Благодаря за предоставената възможност да бъда част от него!

 

Румяна Панджарова – ученичка от 11а клас

Още снимки от новината

Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер
Младежки лагер

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРОФИЛИРАНА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "ДАМЯН ДАМЯНОВ" - СЛИВЕН" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев